In het kort:
De afspeelkoppen van (de ouderwetse) magneetbandspelers en casettespelers en de ouderwetse beeldbuizen van TV's en computermonitoren kunnen gemagnetiseerd raken en daardoor minder goed presteren. (meer ruis, of kleurfouten) Er moet dan een demagnetiseer actie gedaan worden. Bij TV's en computermonitoren gebeurt dat automatisch bij het inschakelen van de netspanning, maar meestal niet vanuit een StandBy toestand.
Andere onderdelen van audio apparatuur zijn ongevoelig voor magneetvelden en hoeven dus niet gedemagnetiserd te worden.
Het demagnetiseren van kabels, CD's en andere spullen is complete onzin.
Verwante onderwerpen:
Magnetisme, Registratie op magneetband.
Allerlei ijzeren of stalen spullen kunnen gemagnetiseerd raken, bijv. door de nabijheid van magneten. Zo zijn schroevendraaiers, pincetten, scharen, etc. vaak magnetisch. De bit-houder van je schroef-boormachine is meestal opzettelijk magnetisch, dan blijven de bitjes en schroeven er goed aan hangen. Sterke magneten vind je o.m. in harddisks, en die zijn er niet al te moeilijk uit te halen als je een disk afdankt of defect hebt.
In de audio-techniek speelt magnetiseerbaarheid alleen een rol bij spullen die signalen op magneetband opnemen of afspelen, en bij de de inmiddels in onbruik geraakte beeldbuizen in kleuren-TV's en computer monitoren.
Bij analoge geluidsregistratie op magneetband (de bandopnemer of de casette opnemer en -weergevers) kunnen de afspeelkoppen gemagnetiseerd raken. Dat leidt tot een verhoogd ruisnivo bij het afspelen van een band of casette.
Bij digitale geluidsregistratie op magneetband (DAT of nog professioneler spul) kan hetzelfde gebeuren, maar omdat het signaal digitaal is speelt een beetje extra ruis geen rol.
Bij analoge videoregistratie (VHS recorder) speelt het probleem in beginsel ook, maar voor het video signaal is het in de praktijk geen probleem. Het standaard VHS-geluidssignaal is wel gevoelig voor een gemagnetiseerde weergeefkop, maar dat valt nauwelijks op door de sowieso belabberde kwaliteit van het VHSsssss geluid.
De VHS recorders met "Hifi Stereo" gebruiken een soort FM modulatie via de video-kop, die veruit ongevoelig is voor magnetisatie problemen.
Bij kleuren TV's en computer monitoren met een beeldbuis kan er door het magnetische veld van de aarde een kleurzweem optreden. Hou maar eens een magneet (van een luidspreker bijvoorbeeld) in de buurt van je TV-scherm (niet te dicht bij!!) Je zult aanzienlijke kleurverschuivingen zien.
Zulke TV's en computer monitoren zijn altijd voorzien van een demagnetiseer inrichting. Bij TV's meestal alleen bij het inschakelen van de netspanning. Computer monitoren hebben vaak een knopje of een bedienings functie "DeGauss" waarmee je de metalen delen in en rond de beeldbuis demagnetiseert.
Als je je TV of computermonitor niet echt uitschakelt maar op stand-by laat staan kan het zijn dat het demagnetiseren niet plaatsvindt bij weer inschakelen. Zet het ding dan een kwartiertje echt uit (stekker uit stopcontact) en dan weer aan. Je hoort een soort "Pjongongong" geluid. Als je dat geluid niet hoort is het demagnetiseer mechaniekje stuk en is reparatie aan te bevelen.
Flatscreen-monitoren, de moderne video-projectors en platte TV's hebben geen last van magneetvelden.
Geluids- en video dragers als CD, SACD, DVD, BluRay etc. zijn volstrekt ongevoelig voor magneetvelden. De dragers (schijven) zelf en het afspeelmechanisme zijn ongevoelig voor magneetvelden en demagnetiseren heeft dan ook geen enkele zin.
Het is in dit verband nuttig te weten dat er in de afspeelkop van CD-spelers etc. redelijk sterke magneten zitten die belangrijk zijn voor het "op het spoor houden" van de laserbundel waarmee deze media afgespeeld worden.